Monday, September 10, 2012

Pigwa


Przez starozytnych Grekow i Rzymian uwazana za "zlote jablko" dla "najpiekniejszej", ktore to Parys przyznal bogini Afrodycie , ktora obiecala mu piekna Helene za zone.

Obecne tlumaczenia Bibli przypuszczaja ze Adam sprobowal "jablka " w Ogrodzie Edenu, ktorym byla wlasnie pigwa.

Pigwa  byla takze uwazana za ikone milosci. Tradycyjnie panna mloda i pan mlody podczas ceremini malzenskiej zjadali jeden owoc.Trwalo tak az do Sredniowiecza kiedy panstwo mlodzi sporzywali owoc pieknej pigwy na porannym sniadaniu.

W latach Szekspirowskich mieszkancy Anglii uzywali pigwe przy niewydolnosciach zoladkowych.

Obecnie w Medycynie Naturalnej docenia sie jej laxogenne dzialanie  oraz dezynfekujace . Posiada duza ilosc vitamin, cukrow i enzymow. Uzywane sa nalewki z pestek jak i z dojrzlego miazszu. Nalewkami z pestek leczono zaczerwienienia jamy ustnej i dziasel.

Obecnie pigwa ma coraz to wieksze zastosowanie w kosmetyce w postaci tonikow i maseczek.  
-swierzo stary owoc pigwy doskonale leczy tradzik.
-sok z pigwy rozjasni piegi.
-oczyszczona skore (twarzy,szyji, decoldu i rak) nacierac swierzym kawalkiem pigwy. Wylagodzi ona zmarszczona i zmeczona skore.
-zetrzec 1 dojrzala pigwe na tarce zalac goraca woda dodac 1 lyzke maki ziemniaczanej. Zalozyc maske na 10-15 min. Zmyc letnia woda.
-zetrzec 1 pigwe, 1 ubite na twardo bialko .Zalozyc maske na 10-15min na twarz. Maska ta wylagodzi glebokie zmarszczki.
-1 lyzka masla+1 zoltko+1 lyzeczka miodu +1 lyzka startej pigwy    Doskonale nawilzy i wylagodzi nasza skore.
-1 lyzka startej pigwy +1 lyzka startego jablka +1 lyzka platkow owsianych. Pomieszac i zalozyc na 10-15min.
-drobno posiekana pigwe zalac wodka lub 20 %alkoholem ethylowym, odstawic na tydzien, odcedzic. Przecierac tradzik 2,3 dziennie. Skore splukac woda.
-1l wody +15-30 pestek zagotowac na malym ogniu przez 15min- odstawic do ostudzenia. Plukac zaczerwienione usta  lub dziasla 2-3 x dziennie.

Pigwa pomaga w usunieciu przesuszenia na skorze, zaczerwienien i podraznien oraz jest doskonale zabezpiecza przed wolnymi rodnikami.powinna byc takze w naszej codziennej diecie ,wraz z winogronami i pomaranczami czy jablkami, ktorym dodaje specyficznego smaku.

Mozna udoskonalic biale slodkie wino dodajac dwie cienko pokrojone obrane pigwy pozostawic na 2,3 dni w dobrze zamknietym sloiku .Doda mu to piekny bukiet pigwy

Podawac do deserow.

                                          Zofia Rebisz
                                            kosmetyczka
                                     BLISS WORLD NY



No comments:

Post a Comment